,,Water projection” – o plimbare muzicală în Sala Tonitza a Muzeului de Artă

by admin

Filarmonica de Stat ,,Transilvania” îi invită pe clujeni să ia parte miercuri, 8 mai, începând cu ora 19.00, în Sala Tonitza a Muzeului de Artă Cluj-Napoca, la un eveniment mai deosebit, o fuziune a artelor într-un concept în care muzica se va îmbina cu arta fotografică. Este vorba de un concert din cadrul turneului ,,Water Projection” al pianistei Mara Dobresco.


Concertul este, de fapt, o plimbare muzicală printr-un spaţiu pictural. Aceasta a fost ideea pianistei Mara Dobrescu şi a fotografului Eric Sanger Monteros, care fac posibilă întâlnirea dintre fotografii şi muzica lui Philippe Hersant. Imaginea fotografiilor fiind fixă, spectatorul este liber să se „piardă” şi să-şi lase privirea să se plimbe în această călătorie unică. Muzica animă fotografia şi, în acelaşi timp, imaginea dezvoltă profunzimea muzicală. Fiecare spectator îşi creează propriul voiaj şi devine actorul propriului spectacol.
,,Vi s-a întâmplat să vă gândiţi la o piesă muzicală privind o fotografie? Invers, anumite muzici evocă în noi imagini precise?
Să ne imaginăm întâlnirea neaşteptată între o fotografie şi o lucrare muzicală: fiecare exprimă o atmosferă, un sentiment… Ce s-ar întâmpla dacă fiecare sens, auzul şi văzul, v-ar duce în aceeaşi direcţie? Dacă două lucrări, care nu au fost create una pentru alta, ne provoacă acelaşi sentiment? Iată o experienţă mult mai rară…”, spune
Mara Dobresco despre Water Projection.


Acest concert este o manifestare organizată în cadrul sezonului România-Franţa 2019.

PRODUCĂTOR: CROSS MEDIA CULTURE

Informații despre artiști
Mara Dobresco si-a început studiile muzicale la Liceul de Artă ,,George Enescu” din Bucuresti, iar în anul 1996 a fost admisă la Conservatorul Național Superior de Muzică din Paris, cu Bursa Guvernului Francez, la clasa profesorului Gerard Fremy. Ulterior, Mara Dobrescu a absolvit cursurile de măiestrie ale unor pianisti valoroși ca Martha Argerich, Pierre Laurent Aimard, Dominique Merlet, Jean Claude Pennetier sau Alain Plančs. Laureată a numeroase concursuri internaționale, a obținut bursele fundațiilor Yamaha, Meyer, Nadia și Lili Boulanger. În urma colaborării cu pianistul Pierre Laurent Aimard, Mara Dobrescu s-a apropiat de repertoriul modern și contemporan, pe care l-a aprofundat timp de doi ani la Conservatorul din Geneva. 
Mara Dobresco a susținut recitaluri și concerte în săli importante din Europa, America de Sud, Asia, Australia și Statele Unite ale Americii, atât ca solistă, cât și ca membră a Cvartetului ,,Face a Face”, iar în 19 martie 2007 a evoluat pe scena Salii Cortot din Paris, ca omagiu adus lui Dinu Lipatti, care ar fi împlinit în acea zi 90 de ani. Începând din 2004, a susținut cursuri de pian și muzică de cameră la Conservatoarele din Paris și Lille. Mara Dobresco a făcut numeroase înregistrări, care au fost primite foarte bine de critici și de presa de specialitate. 
Mara Dobresco este, de asemenea, interesată de dramaturgia gestului muzical și participă adesea în numeroase proiecte care îmbină teatrul cu literatura sau muzica. Este o interpretă pasionată de repertoriul contemporan și colaborează în acest sens cu numeroși compozitori: Philipe Hersant (cu care a colaborat și pe acest turneu – Water Projection), Franck Villard, Philipe Leroux ou Gyorgy sau Oscar Strasnoy.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza