Poveștile clădirilor emblematice ale Clujului: Casa Filstich

by admin

Una dintre cele mai impunătoare clădiri centrale ale Clujului este Casa Filstich, situate în Piața Unirii, nr. 27. Se află chiar lângă Muzeul Farmaciei.

Denumirea completă a clădirii este Filstich-Kemény și se remarcă încă de la intrare prin portalul renascentist situate după casa scărilor, în dreapta. Aici poate fi încă admirat blazonul familiei de patricieni Filstich, precum și motto-ul „VIRTUTIS COMES INVIDIA” (Însoțitorul virtuții este invidia), plus anul 1597.

Mai precis, emblema familiei are în centru un unicorn cabrat, încoronat cu un coif din care se înalță bustul unui alt unicorn, străpuns de o suliță. Imaginea este încadrată de primele litere din numele celui care a plătit pentru realizarea portalului: PE(trus) FIL(stich). Ancadramentul este considerat una dintre cele mai frumoase expresii ale renascentismului la Cluj.

Potrivit datelor istorice, un anume Petru Filstich, staroste al breslei argintarilor, alături de Ștefan Seres, apare în 1568 în fața magistratului orașului pentru că a bătut o calfă. Același staroste, de data aceasta alături de Grigore Eotveos, apare în 1588, când cei doi solicită reînnoirea statutelor breslei. De asemenea, Petru Filstich figurează și printre meșterii argintari trimiși de breaslă să bată monede în monetăria orașului (clădirea de pe strada Zola nr.4, lipită de Biserica Franciscanilor), în a doua parte a secolului al XVI-lea. Același nume apare, tot ca staroste al argintarilor, alături de Mihail Kattonay Otves, în 1591, pentru ca în 1597, tot un Petru Filstich să figureze pe ancadramentul amintit anterior. Potrivit istoricilor, acesta din urmă ar fi fiul starostelui breslei argintarilor, menționat în anii precedenți; ar fi vorba, deci, de un Petru Filstich jr. La rândul său, acesta a avut o carieră spectaculoasă în epocă, fiind unul dintre cei mai înstăriți oameni din Transilvania, la începutul secolului al XVII-lea, adică exact cam pe când Egidius van der Rye realiza pictura în care Clujul era numit „Transilvaniae civitas primaria”. Astfel, dacă Petru Filstich jr. a ajuns în primii ani de după 1600 să ia în arendă monetăria Clujului,  în perioada 1615-1629 el este amintit ca proprietar a trei case din Piața Unirii și a unei a patra, în zona Cetății Vechi.

Nu doar Petru Filstich senior a fost unul din patricienii clujeni cei mai însemnați din a doua jumătate a secolului al XVI-lea, ci și fratele său, Laurentiu. Acesta este amintit în 1570 ca jude regal, iar în 1575 și 1577 ca jude primar.

Acest Filstich era tot argintar, figurând, la fel ca și fratele său, printre meșterii trimiși de breaslă să bată monede. Acesta avea de asemenea o casă în piața centrală a Clujului, dar pe latura opusă, la actualul număr 5.

Casa de la numărul 27 a fost, așadar moștenită de fiul lui Petru jr., Francisc Filstich. Ulterior, în 1707, ea ajunge parțial în posesia aristocratului Daniel Wass, căsătorit cu Iudita Vay.

De atunci datează un alt portal, pe care se regăsesc blazoanele familiilor Wass și Vay. Amplasat chiar lângă ancadramentul Filstich, portalul Wass-Vay încadrează în prezent o ușă de lemn care duce în pivnița clădirii.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza